Kontakt os: +45 40545458

Hvad har vaskehaller til lastbiler og busser til fælles med kobørster til landbruget?

Faktisk mere end man lige forventer! Med blikket rettet mod den nye ”Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af kvæg”, så iværksætter Carsten Papuga, med lidt hjælp fra blandt andet en kløgtig klovbeskærer, et behov for nytænkning af de gængse kobørster. Ifølge den forestående bekendtgørelse skulle der fra 1. juli 2022 i alle besætninger være mindst én roterende kobørste pr. 50 køer. Hvilket betød, at en del landmænd skulle ud og investere i nye, og flere, børster. Der opstod derfor et hul i markedet.

Men hvordan gør man lige, når man aldrig har haft med landbruget at gøre, og man gerne vil kaste sig ud i produktionen af kobørster? Man får kontakt til en dygtig landmand, der gerne vil være med i udviklingen af det, der på sigt skulle blive nogle af de bedste kobørster på markedet.

Lykkesholm, Fjelsted

På Fyn ved Fjelsted, ikke langt fra motorvejen, ligger ’Lykkesholm’. På trods af den korte afstand til motorvejsnettet, ligger gården naturskønt og omgivet af skov og marker. ’Lykkesholm’ drives af landmand Torben Hansen og hans kone, Pia, som et konventionelt landbrug med 200 jerseykøer plus dertilhørende opdræt. På ejendommen arbejder der, udover parret selv, fire personer. Holdet består af parrets søn, Rasmus, to medarbejder ansat i flexjob som har været på ejendommen i henholdsvis 15 og 16 år, og en kalvepasser på deltid. Der malkes på ejendommen med robotter, og der drives desuden 248 ha i indeværende år.

Vaskehaller, klovbeskærer og samvittighed

Kvia, som virksomheden hedder nu, har ikke altid produceret kobørster. Det hele startede i 1981, hvor fokusområdet var lastvogns- og busvaskeanlæg. Der var altså tale om børster, de var bare ikke til køer. Da flere virksomheder tilknyttet landbruget begyndte at rette blikket mod den nye ”Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af kvæg”, hvor hudpleje af malkekvæg spiller en væsentlig rolle, påbegyndte Carsten Papuga i 2014, på opfordring af flere personer inden for landbruget, udviklingen af en ny type kobørste.

Specielt én klovbeskærer var medvirkende til at få udviklingen af kobørsten sat i gang, og det var gennem ham, at Carsten Papuga fik kontakt til Torben Hansen på Fyn. Efter et besøg på bedriften, hvor han kunne spørge ind til, hvad en kobørste skulle kunne, og hvordan den ville være mest optimal, gik Carsten Papuga hjem og udtænkte planerne. Torben Hansen havde blot én betingelse til udviklingen af den nye type kobørste: den skulle også kunne dreje den modsatte vej. Han havde flere gange, ved besøg på andre bedrifter, oplevet, at en kobørste kunne tage en hale af, hvis den var lang: ”Og det kunne jeg ikke helt leve med!”.

Efter en stykke tid blev Torben Hansen og hans kone inviteret op til værkstedet, hvor prototypen på den første kobørste var blevet lavet: ”Det så jo fantastisk godt ud, men vi var da sådan lidt tvivlsomme. Om den også kunne holde, men det garanterede han for, at den kunne. Og så sagde jeg: ’Jamen, så er der ikke andet for end at hænge det op i stalden jo’.”.

Men det viste sig, at røret der var brugt, ikke var stærkt nok. Røret blev derfor blev ændret til profilrør, som også er det, der bruges i dag: ”Og jeg har i hvert fald ikke haft en eneste kobørste, der har været faldet ned med dét rør på”.

En rigtig dejlig kobørste!

En kobørstes primære opgave er at udføre hudpleje på køerne. Og ifølge Torben Hansen er det også det indtryk, han får, at kobørsterne fra Kvia gør. Men for at en kobørste skal være helt optimal, skal det være en børste, der kan holde til noget, én der er nem at vedligeholde og altså ikke én, som landmændene skal rende og servicere på hver måned – de har rigeligt andet at give sig til!

”Jamen jeg synes jo, at det som vi har i dag, især den som vi står ved, det er en rigtig dejlig kobørste. Og når både køerne og jeg kan lide den, kobørsten, så har vi noget, der matcher godt sammen!”.

Kobørsten vi står ved, er en ’Molly’-børste, som efterhånden er tre år gammel, hvilket ikke er at se på den: ”Jeg tænker da i hvert fald, at den tager også tre år mere!”. Og den dag børsterne trænger til at blive skiftet, er løsningen også simpel. Der skal blot løsnes en 12 mm bolt i bunden af børsten, hvorpå børsterne, som er todelte, falder ned, hvorefter der kan sættes to nye på, og bolten atter skrues fast. Ifølge Torben Hansen er det noget, der kan klares på en halv times tid: ”Altså, fra vi begynder at finde værktøj frem, og så indtil vi har skyllet det hele af igen. Så er den skiftet. Men selve processen, når vi står her, det kan vi jo gøre på 5 minutter”.

Latest Stories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.